Review în imagini – 2015

Review în imagini – 2015

RETROSPECTIVA ANULUI 2015

– în imagini –

 

2015 debutează , interesant și atractiv pentru spațiul cultural al Muzeului „Țării Făgărașului” pregătit fiind pentru a fi gazda primitoare pentru cei 75,000 de turiști.

 

IANUARIE

Tinerii făgărășeni talentați însoțesc turiștii prin Cetate, creațiile lor preluând cuvântul.
DSC_0133
1

FEBRUARIE

„Una din podoabele țării, care așteptă liniștită recunoașterea îndrăznețelor fapte ale trecutului” Nicolae Iorga

FEB 1

 

MARTIE

Expoziția „Mereu la datorie. Repere ale istoriei pompierilor brașoveni” organizată de I.S.U. în colaborare cu Muzeul de Istorie Brașov și Muzeul Făgăraș, a reprezentat un proiect inedit atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, fiind chiar un proiect unic la nivel național.

pompieri

„Trecem zilnic pe lângă Cetate și nu conștientizăm rolul pe care ea l-a jucat în istoria Transilvaniei și implicit în cea a României” spunea directorul Muzeului Țării Făgărașului, în persoana doamnei Elena Băjenaru, în deschiderea evenimentului de lansare a documentarului „Cetatea Făgărașului, Cetatea care nu a fost niciodată cucerită”. Ciprian Skovronski este numele făgărășeanului care care semnează acest proiect.

lansare ciprian

În apropierea sărbătorilor pascale, vizitatorii au avut ocazia unui pelerinaj spiritual în cadrul expoziției de fotografie documentară intitulată „Pelerinaj la locurile sfinte”. Realizat în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, cei interesați au putu admira Biserica Sfântului Mormânt, Piatra Ungerii din Ierusalim, câteva peisaje superbe realizate în Grecia pe Muntele Athos și cu ocazia vernisajului au putut asculta pricesne interpretate de elevii Liceului teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu”.

ATHOS

Începutul primăverii … Timpuri noi, spații noi pentru Muzeul nostru! A fost finalizată latura de sud (etajul întâi) a Cetății.

latura de sud

APRILIE

Săptămâna „Școala altfel” reprezintă și săptămâna în care Cetatea este „predată” micilor cercetători.

saptamana altfel

„Ziua Bucuriei. Ziua Învierii” povestită și explicată de preoții a patru biserici din Făgăraș (ortodox, greco-catolic, romano-catolic, evanghelic), dar cântată de corul femeilor din Drăguș și de elevii Școlii Generale nr. 1 din Făgăraș. „Dacă nu zâmbim, tâmpim” ne amintește în fiecare zi părintele Teofil Părăianu.

ecumenic - sala dietei

Trăim în „Orașul reciclării”, iar la porțile Cetății se organizează un carnaval. Cavaleri, prințese, indieni, spiderman, superman, roboți s-au pregătit cum se cuvine etalând costume care de care mai extravagante din materiale scumpe și rare precum carton folosit, capace de sticle sau banalele ziare 🙂

 

col 1.2

col 3

MAI

Târgul European al Castelelor 2015, Hunedoara. Alături de alte 22 de castele din România și Europa, Cetatea noastră s-a promovat, îmbucurător fiind faptul că am fost pe locul întâi la capitolul vizualizări a clip-ului de promovare a Cetății.

 

hun

„Veșminte, podoabe săsești și reprezentarea acestora în pictura vremii” este o expoziție a relațiilor interetnice fără cusur. Expoziția a fost realizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, prezentând o lume bazată pe eleganță și rafinament: ace de voal, paftale de și cingători de aur și argint bătute cu pietre prețioase.

podoabe

Dacă vreme de o jumătate de secol Sala Tronului a rămas o încăpere  degradată, închisă și fără o destinație stabilită, iată că lucrările de renovare și reabilitare sunt în desfășurare.

sala 2

„Zilele copilului fericit” a ținut trei zile exact ca-n povești. Jocuri, distracție, voie bună cu, pentru și despre copii; că doar ”dacă-i copil, să se joace, dacă-i cal, să tragă, dacă-i preot să cetească …”, ne povestește Ion Creangă.

zilele copilului fericit

De patru ani de zile și Muzeul Făgăraș organizează anual „Noaptea Muzeelor” permițând celor interesați să viziteze spațiile Cetății până după mizeul nopții gratuit. Astfel vizitatorii au putut admira expoziția permanentă a muzeului, dar și acele expoziții realizate în colaborare cu unul dintre cele mai mari muzee din țară: Muzeul Național Brukenthal.

NOAPTEA MUZEELOR

IUNIE

Expoziția temporară „Buciumul văzut prin ochii copiilor”, ne-a prezentat aproximativ 100 de fotografii, cuprinzând o lume care și-a păstrat nealterate comorile: peisaje, valori și tradiții din satul Bucium. Implicarea copiilor acestei lumi, coordonați de Centrul Cultural „Zestrea Buciumului” sub bagheta familiei preotului Corlean, constituie adevărata valoare a proiectului.

bucium

Ambasadorul Belgiei în România și în Republica Moldova, Philippe Beke , a făcut o vizită în mica noastră urbe, înainte de finalizarea mandatului său. Întrebat cum descrie România, Exacelența Sa a declarat: „Singurul lucru pe care aș putea să îl spun este că nu m-am plictisit niciodată, pentru că sunt foarte multe locuri de văzut, oameni de cunoscut. Cred că turismul are un viitor frumos… .”

belgia

„Giuvaierul” Cetății stă să iasă la lumină!

pregatiri finale

Marea Sală a Tronului sau cum era cunoscut în epocă „Marele Palat” își deschide își deschide cu eleganță și generozitate porțile, de altă dată parcă, pentru principi, domnițe și drumeți. Deschiderea oficială a Sălii Tronului.

ianug 1

 

Frumusețea interioarelor de epocă și rafinamentul aranjamentelor cochetează cu flexibilitatea spațiilor invitând omul contemporan la deconectare de tot ce înseamnă „azi”. Astfel considerăm oportune organizarea de evenimente particulare în aceste spații: cununii civile, conferințe, lansări de carte, simpozioane, prezentări bilaterale sau internaționale, sesiuni de team building, workshop-uri, evenimente naționale și internaționale.

 

ianug 2

Pregătiți pentru un prim eveniment international în Marele Palat al Cetății.

preg nato

Ministrul Culturii Ionuț Vulpescu a onorat invitația noastră de a parcurge noul circuit turistic al Muzeului Țării Făgărașului alături de reprezentanții orașului nostru.

ministrul culturii

În anul care a trecut Exercițiul Trident Joust 15 s-a desfășurat în poligonul de la Cincu. Sala Tronului a Cetății Făgărașului a găzduit întrunirea unor oaspeți de seamă precum: General – Locotenent Nicolae Ionel Ciucă – Șeful Statului Major General România, Amiralul Mark Ferguson – Comandantul Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli și General – Locotenent Michael Day – Comandantul Adjunct al Comandamentului Forțelor Reunite Aliate de la Napoli.

nato

 

IULIE

„Tabăra de pictură PRO Boholț” ediția a IV-a, a expus lucrări realizate în tabăra internațională de creație organizată în satul Boholț, de către cei șapte artiști prezenți: cinci din România și 2 din Polonia.boholt vernisaj

„Hans Hermann. Peisaje Transilvănene” expoziția de gravuri, a fost organizată în colaborare cu Muzeul de Artă Brașov și descrie un spațiu tradițional: burguri transilvănene, case țărănești,biserici fortificate, peisaje și scene rurale, personaje în costume populare sau peisaje montane.

expo gravuri

„Arcașul și oșteanul și feciorul
păzesc pe castelan care le-a spus
– Să nu lăsați nici umbra, nici piciorul,
nici aripa s-ajungă până sus … ”

coleg no

 

„Dor de viitor”. Elevii școlii de vară de la Sâmbăta de Sus au creat un „Pom al Vieții Spirituale” care leagă prezentul lor cu tinerețea râvnitorilor de libertate. Expoziția în Turnul Temniței dedicată celor ce au pătimit (aici) sub dictatura comunistă. Coordonatorul acestei lucrări colective a fost Irina Hasnaș Hubbard, expert IICCMER, artist plastic muzeograf.

dor de viitor

 

AUGUST

Să nu ne temem de umbre!
Ele ne arată că există lumină în apropiere … la Ceteta Făgărașului, desigur!

iluminat

Anual, în prima săptămână după sărbătoarea adormirii Maicii Domnului, Cetatea Făgărașului îmbracă hainele de sărbătoare. Calfe, meșteșugari, cavaleri, tunari, artiști și voluntari iau cu asalt Cetatea și timp de patru zile îi redau strălucirea și importanța de odinioară. Demonstrații meșteșugite, demult uitate, sculpturi în piatră și lemn, modelarea fierului înroșit, au adunat mulți curioși mici dar și mari.

 

2.calfe

1.calfe

3.cavaleri

Cei mici au descoperit grădinița medievală unde au cusut, țesut, pictat, într-o atmosferă de poveste.

4.gradinita medievala

Cetatea care nu a fost niciodată cucerită a fost luată cu asalt la defilarea făcută de Garda Cetății Alba Carolina.

6.tunarii

5.tunuri

Atmosfera medievală a fost completată de concertele susținute de Mihai Teacă – în Sala Dietei a Cetății și de duetul Georgia Gulea – Ioan Haneș – în Sala Tronului.

15 concert sala dietei si tronului

Fără tinerețea și farmecul voluntarilor sărbătoarea Cetății Făgărașului ar fi fost incompletă.
Pe acestă cale – vă mulțumim încă o dată!

16 voluntari

Albumul „Ștefan Câlția. Locuri” adună peste șaptezeci de lucrări ale pictorului, neexpuse până acum publicului larg. „Iarba câmpului, detaliul – au fost pentru mine spațiul în care m-am mișcat” a spus pictorul Ștefan Câlția în timpul lansării de la Făgăraș.

caltia

Sculptorul Frâncu Titus și-a vernisat ieri la expoziția în Turnul Temniță.
Expoziția nu are nume. Piesele se numesc generic ,,lemne”, nonconformist așa cum este și el de altfel.

 

titus

 

SEPTEMBRIE

Muzeul nostru a găzduit una din cele mai mari sesiuni de comunicări din țară. Peste șaizeci de invitați de la muzee naționale și județene, dar și de la institutele de cercetare au participat la comunicări și studii pe secțiuni, lansări de carte – transformând pentru două zile Cetatea într-o Aulă Universitară. Profesorul universitar dr. Andrei Marga (fost ministru de externe) a deschis sesiunea printr-o conferință publică cu tema „Schimbare lumii și consecințele ei”.

sesiune

 

Alteța Sa Regală Principesa Maria ne-a vizitat. După un tur complet al spațiilor – Turnul Temniță, Sala Tronului, Sala Dietei precum și întreaga expoziție din cadrul Muzeului „Valer Literat” – Alteța Sa a semnat în cartea de onoare a Cetății, chiar sub semnătura Majestății Sale Regele Mihai I, care a vizitat Făgărașul, alături de Majestate Sa Regală Ana, în vara anului 1997.

principesa

OCTOMBRIE

Calendarul manifestărilor culturale al Muzeului prevede și susținerea artiștilor locali prin expoziții, lansări sau alte evenimente culturale. „Universul Darei” reprezintă un astfel de eveniment, însumând aproximativ 40 de tablouri ale pictoriței Dara Borboc – membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici (din 2014) – S-a născut în Mediaș în anul 1986 – dar locuiește de ani buni în satul Cincșor.

dara

Participarea pentru prima dată la Târgul Internațional de Vacanțe de la Lugano a dat ocazia Țării Făgărașului să demonstreze că poate fi o zonă turistică apreciată comparabil cu cele mai bune din Europa.

lugano

NOIEMBRIE

O delegație a oamenilor de afaceri chinezi s-a arătat interesată de investiții în zona Țării Făgărașului, așa că au poposit pentru câteva zile în zona noastră. Pe lângă întâlnirea cu autoritățile locale, programul delegației a mai inclus și vizitarea Cetății și a împrejurimilor.

chineyi

„Cetatea Brăilei. Istoric. Reconstituire. Valorificare.” – lansare de carte Ionel Cândea – un volum apărut în cadrul proiectului cultural  – Editarea albumului monografic al Brăilei. Acesta a avut lansarea și la Făgăraș după București ți Brăila.

lansare carte braila

„Sărbătorile Normalității – celebrarea unei normalități care exclude și condamnă violența domestică, traficul de persoane și lipsa egalității de șanse”, un proiect ce a intrat în dezbatere la Făgăraș, având-o ca moderatoare pe celebra prezentatoare TV Mihaela Tatu. Această dezbatere a avut loc în Crama Cetății. Altături de elevi, împreună cu dascăli, pshihologi și alți specialiști, au fost analizate și dezbătute impactul unor alegeri „normale” în zilele noastre.

normalitate

Pentru prima dată Cetatea Făgărașului ajunge la cel mai important târg de Turism din România. Romexpo București. Legăturile și contactele obținute de la cele mai mari firme de turism din țară, nu fac decât să ridice și mai mult șansele de a depăși anul următor numărul vizitatorilor din 2015.

buc 1

buc 2

 

„Străjerii din Garda Castelului vor reprezenta un alt punct de atracție pentru turiști” – este părerea administratorului, anume Primăria Făgăraș. Repetițiile sunt în toi pentru a avea strajă după mult timp.

ultima repetitie garda

Servicii de masă din argint și porțelan, pahare, tacâmuri sau garnituri de  mobilier, seturi de masă pentru călătorii; toate acestea cuprinse în expoziția temporară „Artă și ceremonial la mesele Regale”. Realizată în colaborare cu Muzeul național Peleș, expoziția vă transpune într-un moment de viață cotidiană de la Curte Regală a României.

peles

DECEMBRIE

Sala Tronului. 1 Decembrie 2015. Ședința solemnă de constituire a Gărzii Cetății. Astfel în regiunea Transilvania, Cetatea Făgărașului devine al treilea edificiu – după Cetatea Alba-Iulia și Sighișoara – care deține o gardă de străjeri.

Untitled-1

Îmbrăcați ca în secolul al șaptesprezecelea, având costumele aproape identice cu cele din epoca respectivă  (după schițele din inventarele Cetății), străjerii au desfășurat ceremonialul schimbului de gardă la porțile Cetății.

asasas

Din anul 2015 se dorește ca Făgărașul să aibă proprii Cetași. Aceasta deoarece nu de multă vreme obiceiul cetelor a intrat în patrimoniul UNESCO. Astfel, în data de 9 decembrie în Crama Cetății a avut loc constituirea Cetei – eveniment intitulat „Strânsul feciorilor”.

strans cete

„Seara de Crăciun în satele comunei Lisa”, eveniment care a împărțit cu cei prezenți câteva obiceiuri din zonă. Colinde, colindători, cetași, irozi  și voie bună cum se cade în preajma sărbătorii Nașterii Domnului.

obiceiuri comnua lisa

„Partea ce mai bună a viitorului este că vine în fiecare zi” – Anonim

 

DSC_0100